//Zo života záhradkára: Viete, čo potrebuje vaša záhradná technika?

Zo života záhradkára: Viete, čo potrebuje vaša záhradná technika?

Keď sa jarná príroda pomaly začína prebúdzať k životu, prichádza najvyšší čas, aby ste zo zimného spánku prebudili aj vašich motorových záhradných pomocníkov. Ak máte kosačku, pílu či krovinorez na benzín, mali by ste dbať na niekoľko základných vecí. Čo potrebuje záhradná technika pre svoje správne fungovanie a čím dokážete predĺžiť jej životnosť?

Výber správneho benzínu pre záhradnú techniku

Kvalitný benzín je základom pre správny chod a dlhú životnosť záhradnej techniky. Vo všeobecnosti platí, že do nádrže vašich zariadení vždy lejte kvalitný bezolovnatý benzín s oktánovým číslom, ktoré odporúča výrobca. Vo väčšine prípadov postačí klasická 95-ka.

Pozor na podiel bio-zložky

Moderné benzíny s oktánovým číslom 95 označované ako E10 obsahujú vyšší podiel bio-zložky, ktorá dokáže z dlhodobého hľadiska uškodiť motoru. Pokiaľ to výrobca povoľuje, do nádrže natankujte benzín s vyšším oktánovým číslom, napríklad 98. Má totiž menší podiel prírodných prísad.

Naša rada: Kvalitu paliva do záhradnej techniky môžete jednoducho zvýšiť pridaním DYNAMAX aditíva do E10 benzínu, ktoré zabraňuje tvorbe kondenzátu v palivovej sústave. Prirodzene sa tak predlžuje životnosť paliva aj samotného motora.

Benzín pre dvojtaktné motory

Niektoré väčšie záhradné kosačky využívajú moderné štvortaktné motory, ktoré spaľujú čisté palivo. V tomto prípade nemusíte nič riešiť – nalejete benzín do nádrže, zapnete motor a kosíte.

Záhradná technika však väčšinou využíva dvojtaktné motory. Vyžadujú si zmiešanie paliva s olejom, keďže nie sú vybavené mazacím systémom ako štvortakty. V tomto smere je dôležité v správnom pomere zmiešať olej a benzín. Pomer udáva výrobca v návode. Ak ho náhodou nemáte, nič nepokazíte, keď zvolíte pomer 1:50. Pridajte 20ML oleja do 1L benzínu.

Nezabúdajte: Do benzínu pridávajte výlučne motorové oleje určené pre dvojtaktné motory. Z našej ponuky odporúčame oleje DYNAMAX M2T SUPER HP 1L alebo DYNAMAX M2T SUPER HP 100 ML.

Aký olej do kosačky?

Pokiaľ máte záhradnú techniku so štvortaktným motorom, pred sezónou odporúčame vymeniť motorový olej. Každý výrobca si určuje svoj vlastný interval výmeny, ktorý sa zvyčajne hýbe na úrovni 20 – 50 motohodín v prípade kosačiek. Ak veľa nekosíte, držte sa pravidla, že olej je dobré vymeniť aspoň raz za rok.

Pri kúpe oleja si dávajte pozor, aby ste vybrali správnu viskozitnú triedu a výkonnostné špecifikácie, ktoré sú určené pre váš motor. Tieto informácie by mali byť uvedené v návode na používanie.

Záhradná technika a jej kontrola pred spustením do prevádzky

Keď máte vymenený olej a doliate palivo, môžete vyskúšať vašu techniku prvýkrát naštartovať. Ešte predtým je ale dobré premazať pohyblivé súčiastky – napríklad pomocou kvalitného multifunkčného spreja. Na mazanie motorových píl použite olej určený špeciálne na mazanie reťazí.

V prípade dvojtaktného motora sa vám môže stať, že bude mať problém s prvým štartom. Vtedy je dobré vyskúšať nastaviť sýtič. Keď nepomôže, pozrite sa na samotný karburátor. Ak nie je nastavený správne, môže spôsobovať ťažkosti so štartom a následne aj s chodom a výkonom motora. Niekedy stačí karburátor dobre vyčistiť a potom bude opäť fungovať ako nový.

Vzduchový filter a sviečky

Máte pocit, že vaša záhradná technika je po zime akási unavená, motor nechce ísť do otáčok a má slabší výkon? Pokiaľ je karburátor správne nastavený, problém môže byť aj v zanesenom vzduchovom filtri. Ten je pri starších modeloch často zanesený olejom, na ktorého vyčistenie je možné použiť aj špeciálny odmasťovací prípravok vhodný aj na silne znečistené brzdy a iné súčasti. Skontrolujte, či náhodou nie je príliš špinavý a podľa potreby ho vymeňte. Rovnako tak skontrolujte aj sviečky, ktoré sú celkom často príčinou slabšieho výkonu a nerovnomerného chodu motora.

2024-04-22T16:19:21+02:00