//Minerálny vs. syntetický motorový olej: Aký je medzi nimi rozdiel a ktorý si vybrať?

Minerálny vs. syntetický motorový olej: Aký je medzi nimi rozdiel a ktorý si vybrať?

 

Motorový olej zohráva kľúčovú úlohu v každom vozidle so spaľovacím motorom. Slúži nielen na mazanie komponentov, ale aj na ich chladenie, čistenie a zabraňovanie korózii. V dnešnej dobe nájdete na trhu 3 základné druhy: minerálny olej, syntetický olej a polosyntetický olej. Každý z nich má svoje špecifické vlastnosti, ktoré je dobré poznať. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, v čom sa líšia a ako si vybrať ten najlepší pre vaše auto.

Minerálny motorový olej

Tento druh motorového oleja bol v minulosti najvyužívanejší, no dnes už ide čoraz viac do úzadia. Niekedy sa označuje aj ako ropný olej, keďže sa vyrába priamo z ropy, resp. ropných produktov. Jeho hlavnou výhodou je nízka cena. Má však viacero nevýhod, kvôli ktorým nemusí byť ideálnou voľbou pre moderné motory.

Štruktúra s rôznou veľkosťou molekúl

Pri výrobe minerálneho oleja nie je možné dosiahnuť, aby mali všetky molekuly rovnakú veľkosť. Vzhľadom na to, že jeho reťazce obsahujú molekuly rozličných veľkostí, sa olejový film dokáže ľahšie pretrhnúť. Nehovoriac o tom, že olej má vyššiu viskozitu a pri trení sa rýchlejšie prehrieva. Ak sa veľmi zohreje, je náchylný na degradáciu. Začne sa skôr rozkladať, zvyšuje sa riziko tvorby usadenín a klesajú jeho optimálne mazacie schopnosti.

Čo to znamená pre vodiča?

Keďže minerálny olej rýchlejšie degraduje, musíte ho častejšie meniť – napríklad každých 10 000 km. Navyše, vysoké teploty nezvláda príliš dobre. Čiže nie je vhodný pre výkonnejšie vozidlá alebo autá, ktoré sú pravidelne vystavené vysokej záťaži. A kvôli vyššej viskozite nemá optimálne vlastnosti ani pri veľmi nízkych teplotách.

Dobrá voľba pre staršie autá

Napriek tomu, že minerálny olej nemá ohurujúce vlastnosti, je stále dobrou voľbou pre staršie autá. Staršie motory sú vo väčšine prípadov priamo stavané na použitie minerálnych olejov. Vďaka svojim vlastnostiam a viskozite navyše spĺňajú všetky potrebné predpísané parametre, preto použitie syntetických olejov často nedáva ani zmysel a ich použitie je doslova zbytočné.

Zapamätajte si: Minerálne oleje obsahujú nižšie množstvo agresívnych chemických prísad, ktoré by mohli nevhodne reagovať s citlivými tesneniami v starších motoroch. Aj preto sú vhodnou voľbou hlavne pre vozidlá s vyšším vekom.

Syntetický motorový olej

Syntetické oleje sa vyrábajú v laboratórnych podmienkach, pričom ich zloženie je presne definované. Vďaka tomu sú mimoriadne čisté a majú lineárne molekulové štruktúry. Všetky molekuly majú rovnakú veľkosť, takže reťazce sú veľmi pevné a odolné voči vonkajším vplyvom. Na zlepšenie mazacích, chladiacich a čistiacich vlastností ešte k tomu výrobcovia pridávajú do syntetických olejov aj rôzne prísady.

Dlhá životnosť, vysoká odolnosť

Vďaka precízne stanovenému zloženiu majú syntetické oleje dlhú životnosť. Tzv. long-life oleje veľakrát stačí meniť raz za 25 000 alebo 30 000 km pri dodržaní optimálnych prevádzkových podmienok motora. A majú tiež špičkovú odolnosť voči extrémne vysokým a nízkym teplotám. Sú tak vhodné aj pre vysoko-výkonné vozidlá. Lineárna molekulová štruktúra zabezpečuje dosiahnutie nízkej viskozity. Syntetický olej teda prispieva k zníženiu energetických strát v motore a zmenšeniu produkcie tepla.

Polosyntetický olej vs. syntetický

Polosyntetické oleje predstavujú kompromis medzi syntetickými a minerálnymi. Vznikajú zmiešaním syntetického a minerálneho oleja v určitom pomere. Výsledkom je zmes, ktorá má lepšie vlastnosti ako klasický minerálny olej, no zároveň je lacnejšia ako čistý syntetický.

Vyberte si vhodný olej pre vaše auto

Moderné vozidlá vo všeobecnosti dnes už vyžadujú hlavne syntetický olej, ktorý má celkovo lepšie vlastnosti ale použite ho len v prípade, že olej spĺňa všetky viskozitné, výkonnostné parametre a špecifikácie predpísané výrobcom motora. Olej tak zabezpečí čo najefektívnejšie fungovanie motora a dokáže predĺžiť životnosť komponentov. Najkvalitnejšie a najpopulárnejšie sú dnes plne syntetické oleje triedy 0W alebo oleje triedy 5W. Po minerálnom oleji siahnite v prípade, že máte staršie vozidlo a výrobca alebo váš automechanik neodporúča použitie syntetického oleja.

2024-08-23T10:15:09+02:00