//Aditíva do nafty vedia ušetriť peniaze + čistia motor a DPF filter

Aditíva do nafty vedia ušetriť peniaze + čistia motor a DPF filter

DPF filter robí občas vrásky na tvári skoro každému vodičovi s naftovým motorom. Prečítajte si o výhodách používania aditíva do nafty a možno práve vy sa zbavíte problémov, ktoré máte alebo vás možno čakajú. Aj keby nie, tieto informácie je dobré vedieť.

Pridávaním aditíva do nafty navýšite koncentráciu prospešných látok v palive, následkom ktorého zvýšite výkon, zlepšia sa vlastnosti nafty pri štartovaní v zimných mesiacoch, vyčistia filter pevných častí a mnoho iného. Toto všetko záleží od zvoleného typu aditíva do nafty.

Cetánové číslo v nafte je ukazovateľ, ktorý hodnotí dĺžku prieťahu vznietenia. Čím je číslo vyššie, tým je prieťah vznietenia kratší. Cetánové číslo viete zvýšiť pridaním aditíva do nafty. Vďaka vysokému cetánovému číslu sa palivo rýchlejšie vznieti. Navyše motorová jednotka s aditívami do nafty pracuje tichšie, auto sa neklepe a z výfuku vychádza menej emisií.

Treba spomenúť aj jeden fakt. Logicky môže vychádzať, že najlepšie je mať čo najväčšie cetánové číslo a všetko pôjde super a rýchlo. Bohužiaľ, toto nie je pravda. Pretože, ak by mala nafta toto číslo privysoké, začala by horieť okamžite po vstreknutí z trysky. Následne by ich usadeniny z horenia mohli zaniesť a valec nebude palivo dostávať rovnomerne. Taktiež sa môže tvoriť neprirodzene veľké množstvo sadzí v motore.

Aditíva do nafty sú naozaj dobrý pomocník, len sa musia používať v primeranom množstve a podľa odporúčaného návodu.

Čo robí aditívum do nafty?

Prímes aditíva dokáže vyčistiť zanesené komponenty v aute. Pôsobí na všetky prvky, ktorými prechádza palivo. Sú rôzne typy aditív a tie nám pomáhajú a:

  • čistia palivový systém, trubky, hadičky, čerpadlo v nádrži, čerpadlo v motore, vstrekovacie trysky, ventily a snímače
  • premazávajú palivový systém, trubky, hadičky, čerpadlo v nádrži, čerpadlo v motore, vstrekovacie trysky, ventily a snímače
  • zabraňujú korózií
  • zabraňujú tvorbe usadenín a vďaka tomu zlepšujú prietok paliva
  • “rozbíjajú“ vodu v palive na menšie čiastočky, ktoré sú bez poškodenia motora spáliteľné a tým všetkým aj znižujú spotrebu paliva
  • pomáhajú pri regenerácii filtra pevných častíc
  • zabraňujú tuhnutiu paliva pri nízkych teplotách (v zimných mesiacoch)

 

Tip: Aditíva do nafty je dobre pridávať pravidelne, iba vtedy sú viditeľné dlhodobé výsledky.

Vznetový motor – naftový – je piestový motor, ktorý spaľuje naftu. Funguje na rovnakom princípe tvorby tlaku ako benzínový motor (horenie spôsobuje tlak, ktorý poháňa piesty), ale princíp činnosti sa trošku líši. Najväčším rozdielom pri naftových motoroch je to, že najprv sa do valca nasáva len čistý vzduch, ktorý sa vo vnútri stlačí a zahreje. Do horúceho vzduchu sa neskôr vstrekne nafta. Tá sa vznieti (preto vznetový motor) a „výbuch“ nám vytvorí dostatočný tlak, ktorý rozhýbe piesty a tie poháňajú nápravu auta.

Filter pevných častí

Filter pevných častí (DPF filter – Diesel Particulate Filter) zabraňuje nespáleným škodlivinám z motora, aby sa dostali do vzduchu. Tento filter sa časom zanáša. DPF filter je dutý keramický komponent a v jeho tele sa skrýva množstvo kanálikov, cez ktoré prechádza samotný výfukový plyn a pevné nespálené časti, ktoré sa zachytávajú v spomínaných kanálikoch a zanášajú ich. Keď sa filter zanesie, je potrebné ho vyčistiť. Na to vám poslúži špeciálna striekacia kvapalina, ktorou vyčistíte DPF filter bez jeho demontovania. Následne je dobré používať aditívum do nafty, ktoré je vyvinuté na podpornú regeneráciu DPF filtra, pretože redukuje sadze a emisie výfukových plynov. Takže ešte raz. Najprv je potrebné filter perfektne vyčistiť a následne sa s aditívom starať o kvalitné palivo, aby sa zase nezaniesol.

Tip: Aditíva do nafty je potrebné naliať pred tankovaním do nádrže

 

2022-07-13T09:46:46+02:00